Raport: Legile adoptate de Rusia au creat un „climat de frică și intimidare”

de: Anca Lupescu
22 09. 2022

Cel mai mare organism de securitate din lume a declarat joi că legile adoptate de guvernul Rusiei au creat un „climat de frică și intimidare” care a limitat activitatea jurnaliștilor și a activiștilor.

Frica domnește în Rusia, după ultimele legi ale lui Putin

Noul raport comandat sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) notează că „represiunea s-a intensificat treptat din 2012… și a atins apogeul odată cu noile legi de reformă adoptate după începutul războiului” din Ucraina.

Potrivit raportului, a fost creat „un climat de frică și intimidare” prin utilizarea dreptului penal, a violenței împotriva activiștilor societății civile și a mass-media, a propagandei și a altor tactici.

Noile dispoziții legale au determinat activiștii, jurnaliștii, avocații și alții „să-și reducă sau să-și abandoneze activitățile sau să părăsească țara”.

„În mod succesiv, toate agențiile federale și regionale de aplicare a legii au fost aduse sub controlul direct al președintelui” Vladimir Putin, a adăugat acesta.

Al treilea raport OSCE

Rusia nu a participat la studiu și nici nu a răspuns la cererea expertului de a vizita țara, notează raportul văzut de AFP și care urma să fie publicat în cursul zilei de joi.

Acesta este al treilea raport inițiat de membrii OSCE de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Celelalte două rapoarte s-au concentrat asupra Ucrainei, acuzând Rusia de „modele clare de încălcări ale dreptului umanitar internațional” în Ucraina.

Invitată în această săptămână să se adreseze OSCE cu sediul la Viena, Evgenia Kara-Murza, soția unui activist rus deținut, a cerut țărilor occidentale să sprijine societatea civilă rusă.

Moscova și-a intensificat eforturile de a elimina disidența – acuzând criticii că amenință securitatea națională – de când Putin a trimis trupe în Ucraina.

Pe fondul unei reprimări fără precedent a vocilor disidente în Rusia, majoritatea activiștilor opoziției au fost fie încarcerați, fie au părăsit țara.

OSCE a fost înființată în 1975, în plin Război Rece, pentru a promova relațiile dintre blocurile occidentale și estice. Printre membrii săi actuali se numără țări NATO și aliați ai Moscovei.